Diagnostyka dla młodzieży – odkryj fascynujący świat zdrowia i dowiedz się więcej o chorobach oraz znaczeniu badań laboratoryjnych na www. medicallab.pl

 

Czym jest wątroba

Wątroba to narząd wewnętrzny znajdujący się w prawej górnej części jamy brzusznej. Rozmiarem przypomina piłkę nożną i waży około 1 -1,5 kg. Wątroba pełni wiele istotnych funkcji w organizmie -przetwarza składniki odżywcze pozyskane z pożywienia w istotne elementy krwi, przechowuje witaminy i minerały, reguluje proces krzepnięcia krwi, wytwarza białka i enzymy, utrzymuje równowagę hormonalną oraz metabolizuje i neutralizuje substancje szkodliwe dla organizmu. Wątroba wytwarza również czynniki pomagające układowi odpornościowemu zwalczać infekcje, usuwa bakterie z krwi oraz wytwarza żółć, która jest niezbędna w procesie trawienia.

Żółć to żółtozielony płyn składający się z kwasów żółciowych (lub ich soli) oraz produktów rozkładu hemoglobiny jak barwniki żółciowe. Przepływa ona przez niewielkie przewody żółciowe w wątrobie do większych przewodów żółciowych, a następnie do głównego przewodu żółciowego, który odprowadza ją z wątroby. Część żółci przepływa bezpośrednio do dwunastnicy (jelita cienkiego), a pozostałość trafia do pęcherzyka żółciowego, w którym ulega zagęszczeniu. Po posiłku, pęcherzyk żółciowy (narząd wielkości pięści, usytuowany pod wątrobą) uwalnia część przechowywanej żółci do jelita cienkiego, gdzie bierze ona udział w procesie trawienia tłuszczów.

 

Następna strona
Treść tego artykułu była ostatnio modyfikowana 07.01.2013

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information:
verify here.