Czym jest trzustka?

Trzustka jest wąskim, płaskim narządem o długości około 15 cm, zbudowana jest z miąższu o charakterze zrazikowym, składa się z następujących części: głowy, trzonu i ogona. Znajduje się ona poniżej wątroby po lewej stronie ciała, pomiędzy żołądkiem a kręgosłupem, głowa trzustki otoczona jest dwunastnicą (pierwszym odcinkiem jelita cienkiego). Wewnątrz miąższu trzustki znajdują się niewielkie przewody, przez które do przewodu trzustkowego przedostaje się sok trzustkowy. Przewód ten odprowadza sok biegnąc wzdłuż trzustki od ogona w kierunku głowy, a następnie do dwunastnicy. Przez głowę trzustki przechodzą również przewody żółciowe odprowadzające żółć z wątroby i pęcherzyka żółciowego do jelita cienkiego.
 

Trzustka


Trzustka spełnia dwie zasadnicze funkcje:

  • zewnątrzwydzielniczą (trawienną) – wytwarza skok trzustkowy, w którym zawarte są enzymy trawiące tłuszcze, białka i węglowodany. W prawidłowych warunkach enzymy te transportowane są do dwunastnicy w formie nieaktywnej, a następnie w miarę potrzeb ulegają aktywacji. Poza enzymami trawiennymi w soku trzustkowym znajduje się sód, potas, wapń, magnez, chlor, siarka, fosfor, wodorowęglany, azot, mocznik i kwas moczowy
     
  • wewnątrzwydzielniczą (hormonalną) - wytwarza insulinę i glukagon, które uwalniane są do krwiobiegu. Hormony te kontrolują transport glukozy do komórek i są niezbędne w procesie wytwarzania energii.

Następna strona
Treść tego artykułu była ostatnio modyfikowana 11.09.2013

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information:
verify here.